Trikovi za zdraviji život

Živeti zdravo nije nemoguća misija. Kada razmišljaju o tome da li da se odluče za zdraviji način života, ljudi često misle da su to drastčne promene i da ćese teško držati plana. Međutim, postoje jednostavne stvari koje možete početi da radite svaki dan kako biste učinili svoje telo zdravijim.

Predlažem nekoliko “zamena” koje vam u tome mogu pomoći.

Jedite sveže voće umesto voćnih sokova

Čaša soka od pomorandže nije najadekvatnija zamena za svež komad voća. Sok sadrži vrlo malo pulpe i nimalo vlakana. Sledeći put kada poželite sok, uzmite ipak komad voća koje ima više hranjivih materija, a manje kalorija.

healthy-fruits-morning-kitchen

Umesto kafe sa mlekom, zeleni čaj

Pokušajte da jutarnju kafu sa mlekom zamenite zelenim čajem. Uopšte nema kalorija, a ima kofeina. Takođe, ima sposobnost obnove metabolizma. Zeleni čaj će ga ubrzati  čim popijete sadržaj šoljice.

pexels-photo-229493

Koristite ulje i balsamiko sirće umesto gotovih preliva za salatu

Kako bi poboljšali ukus salate proizvođači su izmislili razne prelive za salatu koji možda jesu ukusni, ali su istovremeno i jako kalorični. Za salate preporučujem malo maslinovog ulja i balsamiko sirće. Jako ukusno, a ne morate brojati kalorije.

pexels-photo-93022

Čips? Ne, bolje su kokice

Svi mi uživamo u grickalicama, ali umesto čipsa uzmite kokice. Ukusne su, a količina od tri šoljice ima samo 100 kalorija.

pexels-photo-57043

Jedite češće, a manje obroke

Ovo je izuzetno važno – ne preskačite obroke. Ako ne jedete, osećaćete se umorno, metabolizam će se usporiti, pa je očigledno da ćete se kasnije prejesti.

food-plate-wood-cup

Tost umesto peciva

Jedno pecivo ima kalorija koliko i pet kriški tosta. Dodatni argument zaista nije potreban.

breakfast-supper-lambs-lettuce-cuckooflower-72741

Kuvajte sami, izbegavajte da jedete u restoranima i brzu hranu

Naravno da zdravo možete jesti i u restoranu, ali uvek je zapakovano malo više kalorija nego što mislite. Naručili ste salatu? Sigurno ima nekoliko puta više kalorija nego salata koju ćete napraviti kod kuće.

pexels-photo-41123

Ovo su isključivo zamene koje ja koristim i koje mom organizmu prijaju. individualno je da li će se vama dopasti i da li će vam odgovarati. Stvar je ukusa i navike. Šta god vi da konzumirate, probajte da bude što zdravije moguće. Primetili ste da i ja volim i slatkiše i testo, ali znam da budem umerena u tome, pa i po neki nezdrav obrok jednom nedeljno može da prođe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s