Put oko sveta do najboljih dezerata

Obožavam da putujem i jedna sam od onih koja uvek insistira na tome da proba lokalnu hranu. Naravno, ono čemu se najviše radujem su slatkiši. Većina destinacija ima barem jedan prepoznatljivi desert, ali neka su mesta ugradila u poslastice i deo svoje istorije. Predstaviću vam i preporučiti one koji su mi se najviše svideli.

Kurtoskalacs, Mađarska

Po mišljenju mnogih, pa i mene, ovo je najukusnije pecivo u Mađarskoj. Pravi se u obliku valjka, veoma je hrskav, a poseban ukus mu daju razni dodaci. Najčešći od njih su vanila i cimet, a može se posuti orasima, bademima ili čokoladnim mrvicama.

frankfurt-christmas-market-16-nowwhatstheplan

Tiramisu, Italija

Italija se bez sumnje može pohvaliti izvrnom poslastičarskom delatnošću. Mnogi od italijanskih deserta su pobegli van granica svoje zemlje i osvojili čitav svet, a meni najdraži među njima je tiramisu. Njegov naziv u prevodu znači „podigni me“, a budući da je osnovni sastojak ovog deserta meni omiljena kafa, ovo ime mu savršeno pristaje.

tiramisu-dessert-165263

Tarte Tatin, Francuska

Francuzi su takođe poznati  po svojim čarobnim poslasticama. Legenda kaže da je prva ,,okrenuta pita” stvorena slučajno kada je šefica kuhinje jednog hotela praveći klasičnu pitu od jabuka, no zbog prevelikog posla zaboravila je jabuke koje su se na šporetu kuvale u maslacu i šećeru. Da bi spasila stvar, stavila je preko njih lisnato testo i stavila kolač da se peče. Kad je okrenula pitu, iznenadila se kako je greškom kreirala tako ukusan kolač.

U Filološkoj gimnaziji u kojoj sam išla organizuje se manifestarija ,,Jezik je bogova dar”, gde svaki jezik ima svoj štand na kome predstavlja kulturu te zemlje. Budući da sam išla u odeljenje kome je glavni jezik bio francuski, jedne godine sam odabrala da učestvujem u organzijaciji napravivši upravo ovaj kolač.

tarte-tatin

Vafl, Belgija

Ova poslastica je poslednjih godina sve popularnija kod nas. Obožavamo ih iz razloga što na njih možemo da razne kremove, prelive i ukrase i napravimo prave kalorijske bombe. Kažu da je siguran način da u Belgiji, koja je kolevka ovog dezerta, razlikujete turiste od domaćih je način na koji konzumiraju popularne vafle. Pravi Belgijanci nikad neće naručiti tu poslasticu sa slatkom mućenom pavlakom, čokoladom ili drugim dodacima, sa izuzetkom nekih vrsta voća – belgijski ili ,,briselski” vafli jedu se tek sa dodatkom maslaca i šećera u prahu.

belgium-brussels-waffle

Stroopwafel, Holandija

Iz komšijske zemlje, dolazi poslatica sličnog naziva, ali sasvim drugačije forme i ukusa. Ovi se jedu uz kafu i tople napitke, a tradicionalno seposlužuju kao poklopac na šoljici, jer toplota napitka omekša karamel punjenje.

img_3621-660x440

Pudingli pasta, Turska

Uprkos svom imenu, nije ni puding ni testenina, već torta od turskih krema za keks sa pudingom kao punjenjem. Za razliku od mnogih, svima omiljenih poslastica iz Turske, ova je veoma lagana.

pudingli-biskuvili-pasta-tarifi-7457

Švarcvald torta, Nemačka

Nemačka kuhinja možda ne obiluje originalnim receptima, ali tradicionalne nemačke poslastice su nešto posebno. Mešavina slatke pavlake, čokoladne kore i trešanja čini jednu od najukusnijih torti na svetu i meni omiljenih.

black-forest-cake-14552-1

Verujem da ste primetili da obožvam slatkiše, ali kao favorite ipak izdvajam one koji sadrže voće. A koji su vaši i koji deo sveta mi predlažete da posetim sledeći kad poželim da probam neki novi slatkiš?

One thought on “Put oko sveta do najboljih dezerata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s